You are here: HomeForumΔιάφοραΓενικά και αόριστα...ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ, ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ, ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΣ, ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ 15 years 9 months ago #3583


  • Posts:28
  • Hannibalos's Avatar
  • Hannibalos
  • Junior Boarder
  • OFFLINE
  • Karma: 0
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΩΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Ο ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΛΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΕΛΑΤΗ, ΣΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο υφυπουργός Γεώργιος Βλάχος, μετά από συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή Γιάννη Οικονόμου υπέγραψαν συγκεκριμένη υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων και οι δανειολήπτες στις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και συγκεκριμένα:

- Απαγορεύεται η τράπεζα να ζητήσει από τον καταναλωτή ποινή προεξόφλησης σε περίπτωση που ο ίδιος θελήσει να προεξοφλήσει το δάνειο που οφείλει μετά τον πρώτο χρόνο σε στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο.

- Προβλέπεται ότι οι τόκοι που θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε περίπτωση στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου, θα υπολογίζονται με βάση τις 365 ημέρες και όχι τις 360 ώστε να αποφεύγονται οι σε βάρος του πρόσθετες χρεώσεις.

- Απαγορεύεται η είσπραξη εξόδων «χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου», ή «εξέτασης αιτήματος δανείου», κλιμακούμενων ανάλογα με το ποσόν του δανείου.

- Απαγορεύεται η επιβολή ποσού «προμήθειας» ή «εξόδων φακέλου»

- Απαγορεύεται η τράπεζα σε περίπτωση που καθυστερήσει ο καταναλωτής να πληρώσει έστω και μία δόση ή μέρος κάποιας δόσης δανείου που χρωστάει να του ζητήσει όλο το υπόλοιπο ποσό δανείου συμπεριλαμβανομένων και των τόκων που αναλογούν στο δάνειο που του χορηγήθηκε.

- Απαγορεύεται η τράπεζα όταν υποθηκεύει το σπίτι ενός καταναλωτή ο οποίος το αγοράζει με στεγαστικό δάνειο και εγγυάται για το δάνειο αυτό και κάποιο άλλο πρόσωπο, να ζητά ως επιπλέον εξασφάλισή της και την μεταβίβαση των ενοικίων που τυχόν εισπράττει ο καταναλωτής σε περίπτωση που ενοικιάζει το σπίτι.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να υποχρεώνει τον εγγυητή του δανείου να παραιτείται από δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο νόμος, όταν από δική της υπαιτιότητα δε φροντίζει εγκαίρως να ικανοποιηθεί από το πρόσωπο στο οποίο η ίδια έχει χορηγήσει το δάνειο.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει προμήθεια σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να αυξάνει αυθαίρετα και αναιτιολόγητα το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor.

- Απαγορεύεται η τράπεζα σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης με κάποιο καταναλωτή σχετικά με κάποιο όρο που αφορά σύμβαση για έκδοση πιστωτικής κάρτας να υποχρεώνει τον τελευταίο να μεταβαίνει στα δικαστήρια της έδρας της για να δικασθεί η υπόθεσή του. Έτσι, αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις και έξοδα των καταναλωτών, οι οποίοι σε μία τέτοια περίπτωση θα μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο που βρίσκεται στην περιφέρεια της κατοικίας τους.

- Κατοχυρώνεται η περίπτωση σύμφωνα με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να αμφισβητήσει τυχόν χρεώσεις και οφειλές από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει τάξει η τράπεζα.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να καταγγείλει οποτεδήποτε, χωρίς προειδοποίηση ή αιτιολόγηση, τη σύμβαση πίστωσης με τον κάτοχο (ή και να απαγορεύσει οποιαδήποτε χρήση της κάρτας), καθώς και να τροποποιεί μονομερώς οποιοδήποτε όρο της σύμβασης.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να αναπροσαρμόζει την ετήσια συνδρομή πιστωτικής κάρτας χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τον κάτοχο – καταναλωτή.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να παρακρατά προμήθεια ή να επιβάλει έξοδα στους καταναλωτές για την χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.

- Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει χρεώσεις σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων κάτω από το όριο που η ίδια καθορίζει.
Hannibal will eat you for breakfast...
The administrator has disabled public write access.

15 years 9 months ago #3586


  • Posts:192
  • Redhell7's Avatar
  • Redhell7
  • Gold Boarder
  • OFFLINE
  • Karma: 0
Όπως καταλάβατε,μακριά απο τράπεζες,δάνεια,πιστωτικές και σχέσεις ερωτικές με τραπεζικούς υπαλλήλους...

Επίσης Hannibale να προσθέσω ότι ο πελάτης έχει δίκαιο ΜΟΝΟ όταν ζητάει λογικά πράγματα χωρίς να τ'απαιτεί και χωρίς να σε θεωρεί ΔΟΥΛΟ και επειδή πληρώνει να σου βγάζει την Παναγία!
"..Θρύλε Για Σένα Πνιγήκαμε Στο Αίμα.."
8/2/81

(3 October 2007 ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ)
The administrator has disabled public write access.

15 years 9 months ago #3596

Από το τίποτα, καλά είναι κι αυτά τα μέτρα.
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.113 seconds
Go to top