You are here: HomeForumΔιάφοραΓενικά και αόριστα...Rock in Athens Festival 85
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Rock in Athens Festival 85

Rock in Athens Festival 85 17 years 8 months ago #644

Με αφορμη την αυριανη συναυλια των Depeche Mode ειπα να κανω μια αναφορα στην πρωτη τους εμφανιση μπροστα στο Αθηναικο κοινο στο μυθικο πλεον Rock In Athens Festival το 1985 στο Παναθηναικο σταδιο. Τοτε που ειχαν ερθει σαν νεο και ελπιδοφορο συγκροτημα μαζι με γιγαντες της τοτε μουσικης σκηνης οπως οι Stranglers, Clash, Culture Club κτλ. Το φεστιβαλ αυτο ηταν πρωτοφανες για τα ελληνικα δεδομενα και οργανωθηκε απο Γαλλικη εταιρια με αφορμη την ανακυρηξη της Αθηνας ως πολιτιστικη πρωτευουσα της Αθηνας. Ηταν προφανως ενα παραμυθι που γινοταν πραγματικοτητα, για το διψασμενο για συναυλιες Ελληνικο κοινο. Ή μαλλον καλυτερα μια ροκ ιστορια, ακριβως εκει στα μεσα της δεκαετιας του 80 και καταμεσις του καλοκαιριου. Και λεω ροκ ιστορια γιατι υπηρχαν ολα εκεινα τα συστατικα που θα της διναν- ειδικα με το περασμα των χρονων- εκεινη την μυθικη διασταση, την αγρια ομορφια που πρεπει να εχει ενας ροκ μυθος. Τα ειχε ολα εκεινο το φεστιβαλ. Εντονο παρασκηνιο, παραφιλολογια, λιποθυμιες, φωτιες, τραυματισμους, παθος, γκαφες, ευτραπελα και οτι μπορει να φανταστει κανεις.
Θα αναφερω μερικα περιστατικα που εχω διαβασει και θυμαμαι(με κυριοτερη πηγη το περιοδικο Ποπ και Ροκ). Το προγραμμα του φεστιβαλ ειχε ως εξης:
Μερα πρωτη, Telephone, Stranglers, Depeche Mode και Culture Club.
Μερα δευτερη, Talk Talk, Cure, Nina Hagen Band και Clash.
Τιμη εισιτηριου 2000 δραχμες (Το εισιτηριο του λεωφορειου κοστιζε τοτε 15 δρχ.)
Μερικα απο αυτα που ειχαν συμβει:
Οι clash ειχαν ερθει με τοσο απολυτη μυστικοτητα που δεν ειχαν ειδοποιησει ουτε καν τον ατζεντη τους. Με αποτελεσμα να αντιμετωπισουν σοβαρο προβλημα μεταφορας, τοσο ωστε αναγκαστηκαν να δεχτουν την βοηθεια ενος περαστικου που τους μετεφερε μ ενα datsun στο ξενοδοχειο.
Ο Boy George των Culture Club που ηταν το μεγαλο ονομα του φεστιβαλ εφαγε βροχη απο μπουκαλια και νομισματα οταν ανεβηκε στη σκηνη για την επηρμενη σταση του αλλα και για την θηλυπρεπη εμφανιση που προφανως εξοργισε το κοινο(!)..
Οι μεγαλες φασαριες γιναν πριν παιξουν οι Stranglers. Εξαγριωμενοι ροκαδες που δεν ειχαν εισιτηριο απαιτησαν να μπουν στο σταδιο με αποτελεσμα να ερθουν σε σφοδρες συγκρουσεις με την αστυνομια. Ακολουθησαν φωτιες, τραυματισμοι μεχρι και πυροβολισμοι!
Στο φεστιβαλ ηταν να συμμετασχουν και οι Μουσικες Ταξιαρχιες ως το μοναδικο Ελληνικο συγκροτημα αλλα τελευταια στιγμη αρνηθηκαν γιατι ηταν αναμεσα στους χορηγους και η coca cola…(Αθανατε Τζιμη)
H Nina Hagen αποθεωσε το κιτς αλλαζοντας ενα σωρο κιτς ρουχα και εχοντας στο πισω μερος της σκηνης, οσο τραγουδουσε εναν...ιπταμενο δισκο. Οι μπραβοι της επιτεθηκαν στους δημοσιογραφους την προηγουμενη μερα.
Στο Hilton εγινε ενα παρτυ πριν τις συναυλιες για να τιμησουν τα συγκροτηματα, με ενα σωρο δημοσιογραφους και καλλιτεχνες κτλ στο οποιο δεν πατησε σχεδον κανεις απο τα τιμωμενα προσωπα. Οι δημοσιογραφοι οποιον βλεπαν ντυμενο με λιγο περιεργα ρουχα τον βομβαρδιζαν με ερωτησεις πιστευοντας οτι ειναι καποιος γνωστος σταρ.
Λιγες μερες πριν το φεστιβαλ αφησαν να κυκλοφορησει η φημη οτι στην συναυλια θα ερχοταν και ο David Bowie γιατι δεν ειχαν κοπει οσα εισιτηρια περιμεναν.
Και αλλα πολλα...Αν θυμηθω και κατι ακομα θα επανελθω.
Στο καθαρα μουσικο μερος την μεγαλυτερη επιτυχια ειχαν μαλλον οι Clash που τα εδωσαν ολα και οι Cure αλλα και οι Depeche Mode την πρωτη μερα που παρ ολο που μπηκαν σαν outsiders επισκιασαν ακομα και τους Stranglers. Ιδου και το tracklist τους:
1. Intro (Master and Servant)
2. Something To Do
3. If You Want
4. People Are People
5. Leave In Silence
6. Shake The Disease
7. Blasphemous Rumours
8. Told You So
9. Master and Servant
10. Everything Counts
Encore:
11. Photographic
12. Just Can't Get Enough
Επαναλαμβανω οτι ολα αυτα τα εχω διαβασει, δεν τα ξερω απο πρωτο χερι
Το 85 ημουν μολις 12 χρ οποτε δυστυχως δεν πηγα σ αυτο το φεστιβαλ.
Αν θελετε συμπληρωνετε ή διορθωνετε κατι, θα χαρω. Ειδικα αν καποιος ευτυχησε να ειναι παρων σ εκεινο το φεστιβαλ, που θεωρειται η «μητερα» ολων των ροκ φεστιβαλ στην Ελλαδα. Και απ οτι ξερω μετα απ αυτο ακολουθησε μια μακρα “πετρινη περιοδος”οπου πλεον καναμε μαυρα ματια για να δουμε ενα απο τα αγαπημενα μας συγκροτηματα απο κοντα...



<span class='smalltext'>[ 207_rockinathens85small.jpg ]</span>
L i v i n g o n v i d e o
The administrator has disabled public write access.

17 years 8 months ago #645

Παρατηρηστε στην αφισα της εποχης την κιτς απεικονιση του δισκοβολου που αντι δισκου ετοιμαζεται να εκσφενδονισει...μια ηλεκτρικη κιθαρα.
L i v i n g o n v i d e o
The administrator has disabled public write access.

17 years 8 months ago #646


  • Posts:239
  • DwRa_'s Avatar
  • DwRa_
  • Gold Boarder
  • OFFLINE
  • Karma: 0
Πέρασαν 21 χρόνια;Πω πω...γεράσαμε :12glossa Ωραίο το θέμα σου φίλε...είχε όντως κάνει πάταγο το συγκεκριμένο φεστιβάλ, περισσότερο για το παρασκήνιο(αθάνατα μπουκάλια στον Boy George) και λιγότερο για τη μουσική(κρίμα για τα μεγάλα ονόματα που ήρθαν)...για να δούμε τι θα γίνει στους Depeche απόψε :1shades
<span class='smallblacktext'>[ Edited Tue Aug 01 2006, 08:58AM ]</span>
The administrator has disabled public write access.

17 years 8 months ago #652


  • Posts:176
  • dj billino's Avatar
  • dj billino
  • Gold Boarder
  • OFFLINE
  • Karma: 0
Εγω ημουν μονο 3 ετων αλλα ενας ξαδερφος μου που παρευρεθηκε μου διηγηθηκε για το φοβερο ξυλο που επεσε!!!!!Ηταν και αυτος μεσα στους ταραξιες οχι με τους ροκαδες αλλα γενικως και την πληρωσε με αυτοφωρο!!!!!!!!!!!!!!!
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.106 seconds
Go to top