You are here: HomeForumΔιάφοραΣκέψεις....Τι πιστεύεις στ' αλήθεια?
Welcome, Guest
Username: Password: Remember me
  • Page:
  • 1

TOPIC: Τι πιστεύεις στ' αλήθεια?

Τι πιστεύεις στ' αλήθεια? 16 years 11 months ago #1752


  • Posts:98
  • thomas b's Avatar
  • thomas b
  • Expert Boarder
  • OFFLINE
  • Karma: 0
Μεγάλη Εβδομάδα διανύουμε και όλων το μυαλό είναι (όχι άδικα) στις μέρες άδειας που θα πάρουμε (αν πάρουμε), που θα πάμε αυτές τις μέρες, πόσο θα πιούμε και πόσο κρέας θα φάμε.
Δυστυχώς η γενιά μας πέρασε σε ένα άλλο επίπεδο, συνδέοντας όλες τις γιορτές του λαού μας με τη διασκέδαση και το φαγοπότι.
Χάνουμε τα ήθη και τα έθιμα νομίζοντας πως τρώγοντας αρνί το Πάσχα, τα κρατάμε. Είναι όμως κάτι πιο βαθύ και πιο εγκεφαλικό.
Να αισθανθείς.

Τί στ' αλήθεια όμως σημαίνει η Ανάσταση και τα Θεία Πάθη για όλους εμάς? Σημαίνει τίποτα? Αισθανόμαστε τίποτα? Και σε τελική ανάλυση, πιστεύουμε?
Θα απαντήσω πρώτος αφού έτσι πρέπει.
Λοιπόν, τι θα λέγατε αν βλέπαμε τον Ιησού σαν έναν φιλόσοφο, άνθρωπο της ιστορίας, όπως ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε έναν υπόδουλο και κατατρεγμένο λαό από τους Ρωμαίους. Μεγαλώνοντας κατάλαβε πως για να πάει μπροστά η ανθρωπότητα πρέπει να ζει με ειρήνη και αγάπη. Και όταν πια ανδρώθηκε άρχισε να διδάσκει τις σκέψεις του στον φτωχό και ανήμπορο άνθρωπο δίνοντας του ελπίδα... αγάπη, αγάπη, αγάπη.
Δεν θα αργούσε υπό τέτοιες συνθήκες να πάρει διαστάσεις και να τον ακολουθήσουν πολλοί. Κάθε μέρα η φήμη του εξαπλώνονταν με μαθηματική πρόοδο. Μέχρι που Ρωμαίοι και ντόπιοι άρχοντες άρχισαν να αισθάνονται άβολα. Ήταν θέμα χρόνου η σύλληψή του και η εκτέλεσή του και έτσι έγινε.

Γι' αυτό λοιπόν ας τιμήσουμε όπως πρέπει έναν άνθρωπο που δίδαξε την αγάπη, πέρασε τόσα μαρτύρια και θανατώθηκε για αυτό που πίστευε, βλέποντας πάρα πολύ μπροστά, στο βάθος της ανθρωπότητας.
Για εμάς όλους τα έκανε.
The administrator has disabled public write access.

16 years 11 months ago #1753

  • дьявол's Avatar
  • дьявол
emena me gennhsan orthodoksoi goneis kai me galouxisan (eksanagkasan) me ta idia pistevw.
kati analogo egine kai me enan moamethano enan indouisth ktl ktl.
pios ap olous exei dikio?
sthn ylhkia pou eimai tha mporousa na arxisw thn anazhthsh ths alh8eias pou omws den tha me odhgouse pouthena afou oles oi anafores stis thriskies pote den einai antikimenikes!
kai tha ithela kapote kapios na mou apanthsei ean yparxei theos kai giati mas dhmiourghse!
an ypothesoume pws o dikh mou thriskia einai h swsth kai o theos einai pantognwsths, giati prepei na zhsoume sthn gh kai na apodeiksoume se pion ti? oti eimai kalos h' kakos kai etsi sthn meta thanaton zwh tha paw ston paradeiso h kolash? afou aytos mas dhmiourghse kserei apo prin thn poreia mou sthn twra zwh...
exoume mhpws eleyterh voulhsh? egw lew pws oxi afou mesa apo kapoies synthikes sxhmatizeis to egw sou, kai prateis oso evelikta mporeis apo aytes! ara den exoume eleyterh voulhsh!
oso gia tis giortes einai oi xeiroteres periodoi mou afou prepei na akolouthisw kai egw mazi me tous allous ta 'ethima' mas!
pote tha ksimerwsei sto myallo mas?
The administrator has disabled public write access.

16 years 11 months ago #1754


  • Posts:239
  • DwRa_'s Avatar
  • DwRa_
  • Gold Boarder
  • OFFLINE
  • Karma: 0
Για το ορθόδοξο δόγμα, το Πάσχα αποτελεί την σημαντικότερη χριστιανική γιορτή, εν αντιθέσει με τα άλλα δόγματα που έχουν ως κορυφαία τα Χριστούγεννα. Οι Έλληνες, λαός με πολλά πάθη, πολλές διαφωνίες, πολλές «κορώνες», έχουν εδώ και 2 χιλιετίες, ένα κοινό που δεν αλλάζει, σε πείσμα των καιρών και των συγκυριών, την ελληνορθόδοξη πίστη, έτσι όπως βέβαια την ερμηνεύει ο καθένας από μας.
Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο Θωμάς, οι τελευταίες γενιές αισθάνονται το Πάσχα ως μια ευκαιρία για απόδραση από την σκληρή καθημερινότητα, με λίγο εξοχή, λίγο οικογένεια, πολύ φαγητό και ποτό, άντε και μια γύρα σε παραδοσιακό χορό(να μην ξεχνάμε και την καταγωγή μας).Όσο για την ιστορική και θρησκευτική μας συνείδηση; Δηλαδή τι είναι το Πάσχα και ποιο το νόημά του; Ιδού η απορία. Πολλοί από εμάς θα έμαθαν «ιστορία» και «θρησκευτικά» μέσω τηλεόρασης, από τα διάφορα σήριαλ και ταινίες ανάλογου περιεχομένου και αυτό σε μικρή ηλικία, γιατί σήμερα κανείς δεν κάθεται να δει για 30η φορά τον Ιησού από τη Ναζαρέτ.
Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια όπου ακολουθείτο σε κάποιο βαθμό η όλη τελετουργία των ημερών, χωρίς ποτέ να φτάσει στα όρια της θρησκοληψίας και της υπερβολής, μπόρεσα και κατάλαβα, διέκρινα, αφομοίωσα, εν μέρει, τα μηνύματα που δεχόμουν για αυτήν την μεγάλη γιορτή. Όμως, ως αντιδραστικό στοιχείο και άτομο που δεν ακολουθεί τη φράση «πίστευε και μη ερεύνα», έχω δώσει πλέον τη δική μου ερμηνεία για το νόημα του Πάσχα
Ο Χριστός, δεν υπήρξε μόνο φιλόσοφος με την κλασσική έννοια του όρου. Ήταν σοσιαλιστής, πολύ πριν τις μαρξιστικές θεωρίες, φεμινιστής πολύ πριν τις σουφραζέτες του 20ου αιώνα, υπερασπιστής όλων των χρωμάτων και φυλών, πολύ πριν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οραματιστής και άνθρωπος. Μένω στην τελευταία λέξη, γιατί για μένα ο Ιησούς, κόντρα στις γραφές και στις παραδόσεις, ήταν πάνω απ’όλα άνθρωπος, με σάρκα και οστά, με συναισθήματα, με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, με αρετές και αμαρτίες. Δεν αποποιούμαι την θεϊκή του διάσταση ούτε τις θαυματοποιές ιδιότητές του αλλά δεν μπορώ να τις κατανοήσω πλήρως και εν τέλει να τις ασπαστώ.
Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ότι γεννήθηκε, μεγάλωσε και μαρτύρησε στην ανέκαθεν πιο ταραγμένη περιοχή του κόσμου. Σίγουρα όμως δεν είναι τυχαία η έλευσή του στη ζωή. Μετέδωσε μηνύματα που ήταν αδιανόητα και απαράδεκτα για την εποχή που έζησε, όπου οι λίγοι και « εκλεκτοί» είχαν τα ηνία και οι πολλοί και κατατρεγμένοι σήκωναν τον δικό τους σταυρό μαρτυρίου. Μηνύματα που ακόμα και σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.
Έτσι λοιπόν ο καθένας μπορεί να τιμήσει τις ημέρες αυτές με τον δικό του τρόπο. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθείται το τυπικό τελετουργικό για να νιώσει τις δραματικές και κορυφαίες στιγμές του Χριστού. Ακόμα και αν επισκέπτεται κανείς την εκκλησία μόνο στον Επιτάφιο και στην Ανάσταση, ακόμα και αν δεν είναι και πολύ φανατικός της νηστείας(σαν εμένα δηλαδή)…Καλό Πάσχα να έχουμε!
The administrator has disabled public write access.

16 years 11 months ago #1755

Εγω δραττομαι της ευκαιριας για να αναφερθω σε ενα αλλο ζητημα ασχετο αλλα και σχετικο ταυτοχρονα. Για μενα ο Χριστιανισμος που υποτιθεται πρεσβευει την αγαπη για τον πλησιον δεν ειναι αλλο παρα μια ακομα ευκαιρια για αυτοκριτικη και επαναπροσδιορισμο της κοσμοθεωριας μας και γενικοτερα της στασης μας απεναντι στα πραγματα που συμβαινουν. Και μια που ειναι Αγιες μερες για μενα υπαρχουν πραγματα πολυ σημαντικοτερα απο τις νηστειες και τα σχετικα για οποιον θελει να βιωσει το πνευμα του Χριστιανισμου.

Ας γινω πιο συγκεκριμενος. Διαβαζα καποια στατιστικα στοιχεια σημερα σχετικα με την βρεφικη θνησιμοτητα των Αφρικανικων κρατων η οποια πλησιαζει το 10%, πραγμα που σημαινει οτι ενα στα δεκα παιδακια που θα γεννηθει δεν εχει καμμια ελπιδα να ζησει, οταν το αντιστοιχο ποσοστο στην Σουηδια πχ ειναι μολις 4.2/1000. Επισης στις χωρες τις Αφρικης το προσδοκιμο ζωης ειναι 40 και κατι χρονια(!) οταν στις χωρες της βορειας Ευρωπης (και της Ελλαδας αναμεσα τους) ειναι 80 χρονια.

Αν λοιπον θελουμε να λεγομαστε Χριστιανοι κατ ουσια και οχι κατ επιφαση ισως να μπορουσαμε να κανουμε κατι για αυτο, εστω και με την ευκαιρια των γιορτων του Πασχα. Και οταν λεω κατι εννοω να απευθυνθουμε σε μια φιλανθρωπικη οργανωση. Δεν αναφερομαι σε καποια συγκεκριμενα. Και ας μην ειμαστε τοσο καχυποπτοι δεν κοιταζουν ολες να αρπαξουν τα λεφτα μας. Υπαρχουν αρκετες που κανουν πολυ καλη δουλεια. Δεν θελω ν αρχισω να διαφημιζω καποιες, μπορειτε να το ψαξετε μονοι σας. Με ενα ελαχιστο (για μας) χρηματικο ποσο, σωζονται κυριολεκτικα ζωες. Και την αρχη -για μενα - θα επρεπε να την κανουν ολα τα μεγαλια κεφαλια της εκκλησιας με τα πανακριβα και πολυποικιλτα σκηπτρα και τις "κορωνες"

Και σαν 80αδες που ειμαστε δειτε το video clip "We are the world" με τις απιστευτες φωνες που το ζωντανεψαν χαριζοντας τα κερδη του σε πολλα φτωχα κρατη της Αφρικης. Ενα μικρο μνημειο για το τι μπορει να προσφερει η μουσικη στον πολιτισμο και στην αγαπη προς τον συνανθρωπο.
Αυτα, και συγνωμη για το τεραστιο κειμενο!
L i v i n g o n v i d e o
The administrator has disabled public write access.
  • Page:
  • 1
Time to create page: 0.102 seconds
Go to top